Acompanyem als ens locals i la ciutadania en la dinamització i impuls de l’habitatge cooperatiu
Des de l’Eixida cooperativa i conjuntament amb altres cooperatives del territori acompanyem als ens locals i la ciutadanía en l’impuls de projectes d’habitatge cooperatiu. Per una banda, assessorant i facilitant eines als ens locals per a crear les condicions necessàries pel desenvolupament dels projectes, per tal de donar resposta a les pors i dificultats tècniques i polítiques per fer-ho. I per altra banda, acompanyant i facilitant la creació i consolidació de grups de persones interessades en aquest model d’habitatge.
Aquesta proposta té per objectiu:
Serveis:
Acompanyament en el disseny i execució de Plans estratègics i Plans d’actuació municipals des de la perspectiva de l’ESS i la perspectiva feminista
Les ciutats, pobles i comarques del país s’han construït històricament a partir de les necessitats d’acumulació i creixement del model econòmic dominant. Mobilitat, economia local, cultura, energia, tecnologia, serveis,... s’han definit majoritàriament a partir d’un model de desenvolupament local que ha fomentat l’especialització, la dependència de la inversió del capital internacional, la competitivitat entre territoris i a nivell globalitzat. Davant les conseqüències socials, ecològiques i econòmiques d’aquest model, d’un temps ençà municipis i comarques comencen a apostar per un model de desenvolupament local autocentrat des del principi de la resiliència i a partir de pràctiques regeneratives. Un model doncs que es construeix des d’una estratègia i recursos propis i que respongui a les necessitats drets i inquietuds de la ciutadania i el territori.
Des de L’Eixida acompanyem a les institucions públiques en els processos de construcció, disseny i aplicació de polítiques públiques, Plans estratègics i d’actuació municipal o d’acompanyament a noves iniciatives público-cooperatives-comunitàries per impulsar un model de desenvolupament local autocentrat a partir del foment d’economies transformadores.
Centrem la nostra actuació en eixos estratègics com l’habitatge, l’energia, l’ocupació, l’empresa, la mobilitat, la cultura o l’espai públic. I ho fem des dels pilars de la resiliència i la regeneració travessats pels principis de l’Economia Social i solidària: participació directa, perspectiva feminista, apoderament i autoorganització, transparència, equitat, voluntat de transformació, intercooperació i arrelament al territori/comunitat.
Els processos participatius són un seguit de trobades delimitades en un temps concret, per promoure el debat i el contrast d’arguments entre diferents agents implicats en un tema (ciutadania, tècniques, responsables polítiques, expertes,...), per tal de construir juntes, cercar noves idees creatives i innovadores i caminar cap a un objectiu concret.
Formació i acompanyament per introduir la perspectiva de gènere en els pressupostos dels ajuntaments.
Els Pressupostos amb perspectiva de gènere (PEG) són una eina fonamental per a l’aplicació de la transversalitat de gènere en les polítiques públiques, a través de l’anàlisi de fins a quin punt està incorporada aquesta perspectiva de gènere en el pressupost públic. Això implica incorporar una perspectiva de gènere a tots els nivells del procés pressupostari amb l’objectiu final de reestructurar els ingressos i les despeses per promoure la igualtat de gènere.